You are here

Ανακοίνωση 16

Απρόκλητη προσβολή για την ολότητα των Κερκυραίων είναι η ανακοίνωση του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην οποία «απαιτούν» με αντιδημοκρατικό ήθος μεταφορά του τμήματος και του πανεπιστημίου στην Πάτρα. Είναι ζωτικό να τονιστούν τα εξής:

1. Οι ιστορικοί κατευθύνουν τα πυρά μακριά από την πρωταίτια κυβέρνηση της Αθήνας. Στοχοποιούν προνομιακά τους Κερκυραίους, στους οποίους απαξιώνουν να εξηγήσουν τους όποιους φόβους τους. Η Κερκυραϊκή κοινωνία είναι ο μόνος νοητός στόχος ενός ψυχολογικού προπηλακισμού που υπηρετεί εμφανή συντεχνιακή μεθόδευση. Οι Κερκυραίοι υφίστανται ρατσιστική επίθεση: είναι «φύσει» υπαίτιοι των δεινών του πανεπιστημίου! Αρχειοθετήστε την ανακοίνωσή τους, σπάνιο τεκμήριο του ανομολόγητου συμπλέγματος κατωτερότητας έναντι των Κερκυραίων που γνωρίζει και το τελευταίο σπουργίτι της Σπιανάδας.

2. Κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων σημαίνει χτύπημα στην όλη Επτάνησο. Η κατάργηση της Ιόνιας δημόσιας παιδείας και της Ιονίου Ακαδημίας μετά την Ένωση του 1864 αναβιώνει. Οι Επτανήσιοι αντιμετωπίζουμε με αποτροπιασμό τέτοιους νεωτερισμούς ακαταλόγιστων κυβερνήσεων. Αξιώνουμε τη σωτηρία του ΤΕΙ. Η ενδημούσα ακαδημαϊκή κοινότητα δεν εξηγεί στους Κερκυραίους με λογικά επιχειρήματα, χωρίς ευφυολογήματα, γιατί είναι καταστροφή η ενοποίηση δύο ανώτατων δημόσιων ιδρυμάτων. Κατάπιαν αμάσητη την κατάργηση του τμήματος Ασιατικών Σπουδών! Οι ιστορικοί (που ευδοκιμούντες ακαδημαϊκώς απέφυγαν τριάντα χρόνια να συστήσουν μία έρμη έδρα Κερκυραϊκής Ιστορίας) αποδεικνύουν ότι αληθής εχθρός του πανεπιστημίου είναι η Πέμπτη Φάλαγγα που εδρεύει «αιχμάλωτη» στην Κέρκυρα, βυσσοδομώντας για τη διάλυσή του. 

3.Από την πλευρά τους οι «φιλοκερκυραίοι» (καλή τους ώρα) πανεπιστημιακοί δεν κατανοούν ότι μία κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων είναι έμμεσο πλήγμα κατά του ιδίου του Ιονίου Πανεπιστημίου; Ότι το πανεπιστήμιο θα ξαναζήσει αξιώσεις «διάχυσής» του; Κάποιοι, με ελεφάντινης λεπτότητας φλυαρίες, επισύρουν δικαιολογημένη εχθρότητα των Νήσων. Ταυτόχρονα δίνουν πάτημα και λόγο σε όσους έχτισαν καριέρες σκιαμαχώντας με το μητροπολιτικό τουπέ των Κερκυραίων – και σιωπώντας, όπως σήμερα, για ομόσταυλούς τους υπουργούς της πρωτευούσης. Ένα κομμάτι της πραγματικότητας που πρέπει, μας αρέσει ή όχι, να συνυπολογίζεται.

 

Συνοψίζοντας: η δημόσια ανώτατη παιδεία στην Επτάνησο βάλλεται ολικά. Ανάγκη και ρεαλισμός υπαγορεύουν την Επτανησιακή αλληλεγγύη, όσο και την ακεραιότητα του ακαδημαϊκού πυρήνα της Κέρκυρας. Λύση ίσον Ένωση! Ζητούμενο, να επιδείξουμε όχι ατομική, αλλά συλλογική νοημοσύνη. Συζητώντας πολύ, καινοτομώντας αν χρειαστεί, να κατοχυρώσουμε τη βιωσιμότητα ενός διευρυμένου Ιονίου Πανεπιστημίου. Ιδεωδώς, με μία νέα, υβριδική ακαδημία, με ενσωματωμένο τεχνολογικό βραχίονα, που ενισχύει το ισχνό ίδρυμα. Προμαχούντες στο αυτονόητο της εν Κερκύρα ακαδημαϊκής διακυβέρνησης. Οριοθετώντας “ergaomnes” (έναντι παντός) τον Επτανησιακό χαρακτήρα που ενοχλεί τους όσους ανιστόρητους ασχημονούντες. Οι Κερκυραίοι, με φυσικούς συμμάχους υγιείς δυνάμεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, να ολοκληρώσουμε στην πράξη την καθυστερημένη πολιτογράφηση της ξαναγεννημένης Ιόνιας Ακαδημίας στη μόνη νοητή, στην ιστορική της εστία.

               

                                                                                                                                    Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος

                                                                                                                                    Αριστοτέλης  Κοσκινάς

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer