You are here

Ανακοίνωση 21

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός/ Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας

και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

έχουν την τιμή να σας καλέσουν στην ομιλία της

δρος. Ελένης Κούστα, ενδοκρινολόγου-διαβητολόγου

με θέμα «Περιβαλλοντική ρύπανση και ορμόνες»

την Τετάρτη 10 Απριλίου ώρα 7 μ.μ. στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας έλαβε μέρος στη σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που πραγματοποιήθηκε σήμερα 9/4 στο Δήμο Κέρκυρας υπό την αιγίδα του δημάρχου, παρουσία του περιφερειάρχη, των δημάρχων των Ιονίων Νήσων, και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων. Στην τοποθέτησή του, επιφυλασσόμενος για την υποβολή αναλυτικών θέσεων στο ΥΠΕΚΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

1. Ο Σύλλογος εξαίρει την πρωτοβουλία και την ανταπόκριση του υπουργού. Οι Περιβαλλοντικοί φορείς πρέπει να έχουν άμεση, πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες επί του κρίσιμου ζητήματος, και διάφορα βήματα (ανάρτηση χαρτών και μελετών στο Διαδίκτυο) αξιολογούνται θετικά. Παρακολουθούμε στενά, με τεταμένη επαγρύπνηση αλλά υπευθυνότητα. «Θα γίνουμε αμείλικτες Ερινύες όλων υμών εφόσον διαπιστώσουμε πράξεις ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον των νήσων, θαλάσσιο και μη».

2. Σκεπτόμενοι οικολογικά, πρέπει να δυσφορούμε με τη μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού που επικράτησε ειδικά στην Κέρκυρα. Μήπως η άκριτη τουριστική ανάπτυξη δεν ενέχει περιβαλλοντικά ρίσκα; Είναι παρήγορο το ότι οι παραγωγικοί φορείς συνειδητοποιούν την εξάρτηση από την προστασία φυσικών πόρων – για μας αυταξία. Είναι αναγκαία η εξισορρόπηση του παραγωγικού μοντέλου, ενδεχομένως με νέα ανάπτυξη τομέων της βιομηχανίας, εφόσον δεν συνεπάγονται καταστροφικές παρεμβάσεις.

3. Αν σκεφτούμε οικουμενικά, το ενεργειακό κύκλωμα στο οποίο εντάσσονται (με άκρως ελλειμματικό ισοζύγιο παραγωγής/ κατανάλωσης ενέργειας) τα νησιά είναι Ευρασιατικό. Η ενεργειακή αξιοποίηση ορυκτών δεν είναι η βέλτιστη λύση – αλλά μειώνει την εξάρτηση από πυρηνική ενέργεια, που είναι η χείριστη λύση. Το ρίσκο τοπικής περιβαλλοντικής καταστροφής πρέπει να εκτιμηθεί, και να συνεκτιμηθεί με το ρίσκο γενικευμένης καταστροφής από πυρηνικό ατύχημα τύπου Τσερνομπίλ ή Φουκουσίμα. Προ τριετίας η Ιταλία σχεδίαζε υπεράκτια εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην παρακείμενη Αλβανία.

4. Εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή η σκοπιμότητα ασφαλούς άντλησης όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, το αυξημένο τοπικό ρίσκο νομιμοποιεί και συνεπάγεται «Ανταποδοτικά Ωφέλη» (ΑΩ). Τα ΑΩ έχουν ως σήμερα υπολογιστεί λογιστικά, ως ποσοστό απολαβών της Περιφέρειας επί ενός σχετικού φόρου, και τούτο είναι αναγκαίο να επεκταθεί σε ανάλογη πρόσοδο των Δήμων/Νήσων. Πρόταση που καταθέτουμε στον υπουργό είναι, εκτός των «ανταλλαγμάτων», η πρόβλεψη ενσωμάτωσης των Νήσων στο Δίκτυο Φυσικού Αερίου από το οποίο εξαιρούνται με συνέπειες αρνητικές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εναλλακτικά, η Πολιτεία να θεσμοθετήσει μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο του φυσικού αερίου με μία πολιτική ανάλογη του «μεταφορικού ισοδύναμου» για προστασία της νησιωτικότητας.

5. Τέλος σε εντελώς συμβολικό επίπεδο επισημαίνουμε το άστοχο της διπλής ονομασίας που έχει δοθεί στους δύο γεωλογικούς σχηματισμούς που πιθανολογούνται ως θύλακοι υδρογονανθράκων στα δυτικά όρια της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας της Κέρκυρας, δηλαδή «Πύρρος» και «Αχιλλέας». Τα δύο ονόματα, μάλιστα χρησιμοποιούμενα μαζί, παραπέμπουν στο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν της αρχαίας ηπειρωτικής φυλής των Μολοσσών που επιχωρίαζε στο οροπέδιο των Ιωαννίνων. Έτσι «αμφισβητείται» η ύπαρξη νησιωτικής υφαλοκρηπίδας με τρόπο που ταιριάζει όχι σε ανατολικούς ομοεθνείς γειτόνους αλλά στην… «προς ανατολάς Γείτονα».                           

Για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος

Αριστοτέλης Κοσκινάς

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer